Rajin Buat Sesuatu Yang Baik

Rajin Buat Sesuatu Yang Baik

Buatlah sesuatu yang baik kerana ia akan dikenang orang sampai bila-bila.
Tak kisahlah dia nak balas ke tak nak balas, janji kita buat baik saja.Nak lebih extra, fikir baik-baik pada semua orang, walau siapapun dia, walau di mana jua kita berada. Kita tak akan rugi apa-apa atau kehilangan apa-apa. Bahkan, orang sekeliling akan mula menghormati kita kerana tanggapan kita baik-baik belaka.


Orang yang selalu buat sesuatu yang baik, dia sentiasa gembira. Ini bukan magic, bukan cerita rekaan tapi cerita sebenar diakui dari kehidupan sebenar.

Kita akan selalu buat baik supaya kita sentiasa gembira berpanjangan. Lagi banyak kita buat baik, lagi banyak rasa gembira kita dapat.

Bila kita sentiasa gembira, anak-anak kita hormatkan kita, jiran-jiran respek dengan kita, sesiapapun suka dengan kita, bangga bila sebut nama kita. Bila kita sentiasa gembira, rezekinya murah dan kita senang nak dapat apa yang kita nak. Kesan untuk jangka masa panjang, kita boleh mencapai kejayaan dalam apa jua yang kita usahakan.

Jika kita nak berjaya sekarang ini, misalnya nak jadi student yang berjaya, pekerja yang berjaya atau usahawan yang berjaya, ubah sikap serta merta. Kena selalu buat baik.

Kalau dulu jarang buat baik, kali ini rajin-rajinlah buat baik. Bila kita menerima ucapan terima kasih, entah macan mana hati kita ini happy semacam. Kita suka dengar bila ada orang ucap terima kasih. Bila dah happy, kita akan jadi bersemangat dalam apa jua yang kita lakukan. Jadi semangat belajar, bekerja atau berniaga.

Buat baik, sesuaikan dengan situasi. Orang sekarang bijak-bijak belaka. Kita nak buat baik, kekadang dia orang pergunakan kebaikan kita untuk kepentingan dia orang. Kena hati-hati, kena bijak menafsir suasana.

Buatlah sesuatu yang baik berpada-pada, biar sikit-sikit tapi konsisten berterusan !

macan mana kita nak berbuat baik jika orang di sekeliling kita menganggap apa yang kita buat hanya untuk mnunjuk-nunjuk ????
jangan difikirkan sangat apa yang orang akan cakap pasal kita. Setiap orang ada tafsiran sendiri terhadap apa yang kita lakukan. Percayalah, dari pengalaman saya kita buat baik ke, buat jahat ke, buat-buat baik ke, tak buat apa-apa ke, orang akan tetap mengata punya… orang tetap akan anggap kita menunjuk-nunjuk, walaupun kita tak berniat macam itu.

Jadi beginilah, rajinkan diri buat baik semata-mata mahu mengharap balasan pahala daripada Allah swt. Selepas itu, bila sudah banyak pahala , ada peluang untuk hidup kita dilimpahi kerahmatan dan aliran nikmat yang tak disangka-sangka. Seterusnya, sudah pasti hidup kita tenang, gembira dan ceria - seperti yang sekarang ini dicari-cari oleh ramai orang. Ramai orang mahukan hidup bahagia, ceria dan tenang, tapi terperangkap sebab mereka asyik memikirkan apa yang orang cakap pasal mereka. Hidup mereka adalah berdasarkan cakapan orang, bukan berdasarkan kemahuan diri sendiri.

Jangan fikiran apa yang orang katakan pada kita, tapi fikirkanlah apa yang kita boleh sumbangkan sesuatu yang baik untuk setiap orang, setiap masa, sepanjang masa sampai bila-bila.

Niat dalam hati, untuk buat sesuatu yang baik sahaja sudah ada point pahala dan berusaha untuk melakukannya, bertambah point tu… apa lagi, orang yang hitam hati sahaja tak terfikir benda-benda nie…

Betapa satu2 hal yang sering kita lupa ialah melakukan sesuatu perbuatan ataupun perkerjaan itu Ikhlas kerana ALLAH SWT, kerana bila kita IKHLAS segala persepsi orang kita tak pandang, yang penting keIKHLASan itu… mana kala bila telah selesai melakukan sesuatu yang tinggal adalah berserah/bertawakkal dan redha atas apa jua hasilnya.. kerana tanpa pemulaan dan akhiran sebegitu apa saja yang kita lakukan akan dinilai hanya dalam persepsi yang pelbagai yang langsung tidak membawa keberkatan daripada ALLAH SWT.. so segala ganjaran baik dari segi material mahupun emosional itu akan kita dapatkan secara tidak langsung TETAPI tidak sama sekali membelakangi rasa IKHLAS ketika melalukan perkerjaan dan selesai sesuatu perkerjaan itu....Digg Technorati del.icio.us Stumbleupon Reddit Blinklist Furl Spurl Yahoo Simpy